Creier pane

creier_pane

Guest post by Iuliana

Creierul pane e considerat de către copilul meu un mare răsfăţ încă de când era mai mititel. Numai asta comanda de câte ori mergeam la vreun restaurant, aşa că am început să îl fac şi acasă din când în când. E foarte uşor de făcut şi e un aperitiv savuros, mai ales că e bun şi când e rece, cu o salată sau ceva legume lângă el.

Ingrediente:

  • 750 g creier de porc sau vită
  • 2 ouă
  • făină
  • pesmet (opţional)
  • sare, piper, ulei pentru prăjit

Se decongelează creierul dacă este cazul şi se lasă să stea cam 15 minute în apă rece. Se spală foarte bine în mai multe ape şi se curăţă de membrane. Verificaţi să nu rămână vreo aşchie de os, se mai întâmplă. Puneţi creierul la fiert într-o cratiţă cu apă rece şi puţin oţet.

Scoateţi cu o spumieră şi lăsaţi-l să se răcorească puţin pe o farfurie. Separat pregătiţi cele două ouă bătute bine, un vas cu făină şi unul cu pesmet.

Treceţi bucăţile de creier prin făină, apoi prin ou şi la final prin pesmet. Vor rămâne bucăţele mici şi “firimituri” de creier. Nu le aruncaţi, modelaţi-le cu puţină făină, ca pe o pifteluţă. Prăjiţi pe ambele părţi într-o tigaie cu ulei încins.

Când sunt rumenite frumos, le scoateţi pe o farfurie acoperită cu un şervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.

Pont: Mama mea nu folosea şi pesmet atunci când făcea creier pane şi nici eu nu folosesc de obicei, pentru că mi se pare că absoarbe prea mult ulei. Aşa că dau creierul prin făină, apoi prin ou şi îl pun direct la prăjit. Dar de data asta, pentru prezentarea reţetei am făcut ambele variante. La gust nu e nicio diferenţă. Încercaţi şi voi ambele variante şi rămâneţi la cea care vă place mai mult.

DSCN3160

Poftă bună sa aveti!

Iuliana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s