Dulceaţă de nuci verzi

nuci_verziDeşi nu sunt adepta dulceţurilor din cauza conţinutului mare de zahăr uneori mai facem câte un borcănel, două. O linguriţă de dulceaţă pusă pe o clătită sau o felie de pâine cu unt, alături de un ceai cald nu daunează 🙂

Cum nu am mai făcut de ceva timp dulceaţă de nuci verzi şi ştiu că nucile verzi conţin iod, am zis ca anul acesta să facem măcar două, trei borcănele.

Pentru asta avem nevoie de:

 • 120 nuci verzi
 • 800 grame zahăr
 • trei cani de apă (aproximativ 750 grame)
 • 2 lămâi
 • un pacheţel de sare de lămâie

Nucile proaspete se curăţă de coaja verde până rămân albe şi pe măsură ce se curăţă le punem într-un vas cu apă în care am dizolvat în prealabil puţină sare de lămâie sau lămâie pentru a nu se înnegri şi a se elimina gustul amar al acestora.

Mai schimbăm apa de câteva ori şi le lăsam peste noapte să stea în apă. A doua zi le scoatem din apă şi le opărim de trei ori la rand, câte cinci minute de fiecare dată. Aceasta operaţiune se face pentru a obţine o culoare frumoasă, maro deschis. După ce am terminat cu opăritul le scoatem şi le lăsăm la scurs într-o sită de plastic.

Între timp facem siropul de zahăr. Punem zahărul cu cele trei căni de apă şi îl fierbem până se leagă pe trei sferturi (să fie un lichid mai gros). Când este gata, luăm oala de pe foc şi în acel sirop adăugăm nucile şi zeama de la o lămâie. Continuăm să fierbem cam 30-45 de minute.

Dulceaţa este gata atunci când este legată. Acest lucru îl verificăm luând cu o linguriţă din zeam şi când aceasta curge mai greu înseamnă că s-a legat. Când este aproape gata punen şi lămâia cealaltă (cu tot cu coajă) taiată feliuţe.

dulceata_nuci_verzi

Punem dulceaţa aşa caldă în borcane curate şi sterilizate. Închidem borcanele şi le întoarcem cu gura în jos pentru a se forma un vid înauntru. După un sfert de oră le aducem în poziţia iniţială şi le mai lăsăm peste noapte la cald învelite cu o pătură pentru a se răci încet.

Din 120 de nuci verzi ies cam două borcanele medii şi unul mai mic. Este o dulceaţă un mic mai greu de făcut dar merită pentru că are o aromă deosebită.

Atenţie! La curăţarea nucilor folosiţi mănuşi pentru a vă proteja mâinile deoarece acestea pătează.

Poftă bună!

Advertisements

4 thoughts on “Dulceaţă de nuci verzi

  1. Nucile nu trebuie sa aiba inca miezul format. Eu am doi nuci in curte si deja la vremea asta nu mai sunt bune pentru dulceata. O sa incerc sa fac o poza cu nuca asa cum e acum cand nu mai e buna pentru dulceata si fac un update 🙂
   Poate insa prin alte parti se mai gasesesc nuci inca bune pentru a face dulceata.

   1. Se mai găsesc, am vazut eu ieri in piata. Cred ca depinde de zona si poate si de nuc, or fi si ei de mai multe soiuri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.