Ciorba de burta

Guest post by Iuliana

ciorba de burtaNu ştiu de ce se crede că tradiţionala noastră ciorbă de burtă ar fi greu de făcut acasă şi e ceva ce ar trebui mâncat doar la restaurante. Probabil ideea asta a rămas de pe vremea când burta se vindea necurăţată şi într-adevăr era o muncă de o zi întreagă să o cureţi şi să o speli în multe ape. Dar acum găsim burta de vită în magazine gata curăţată, gata tăiată sau chiar prefiartă şi asta ne face munca cu mult mai uşoară şi mai rapidă, adică exact în spiritul blogului 🙂

Avem nevoie de:

  • un os de vită cu maduvă
  • 1 kg de burtă de vită
  • 2 morcovi
  • 1 ţelină
  • 200 g smântână
  • 2 gălbenuşuri
  • oţet
  • o căpăţână de usturoi
  • sare, piper, pătrunjel, ardei iute

Spălăm bine osul de vită şi burta şi le punem împreună la fiert în apă cu sare, la foc mic. Când apa începe să fiarbă, spumăm foarte bine de mai multe ori, până când adunăm toată spuma strânsă deasupra lichidului. Adăugăm în oală un morcov întreg şi ţelina, ambele curăţate de coajă şi splălate bine. Lăsăm la fiert până când constatăm ca burta e perfect moale, adică furculiţa intră cu uşurinţă în ea.

Atenţie, dacă aţi folosit burtă prefiartă, timpul de fierbere va fi mult mai scurt. Ar fi bine să fierbeţi pentru 1/2 de oră osul împreună cu legumele şi abia apoi să adăugaţi burta prefiartă, după ce a fost în prealabil decongelată şi spălată.

Strecurăm zeama şi dăm deoparte osul de vită şi legumele. Nu aruncaţi legumele, folosiţi-le la o salată sau ca garnitură pentru felul doi.

Lăsăm burta să se răcorească într-un vas separat şi când nu ne mai frige, o tăiem fâşii cam de 1 cm lăţime şi o punem înapoi în oală.  Potrivim de sare şi mai lăsăm pe foc mic încă 15-20 de minute, apoi stingem focul şi o lăsăm “să se odihnească” vreo 15 minute.

În acest timp frecăm într-un bol cele 2 gălbenuşuri, cu smântâna şi cu un polonic de zeamă. Turnăm amestecul peste ciorba din oală, dar numai după ce aceasta s-a odihnit cele 15 minute şi nu mai fierbe deloc, altfel smântâna se va tăia.

Morcovul rămas, spălat şi curăţat îl dăm pe răzătoarea cu găuri mici şi îl călim într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei. Turnăm morcovul călit într-o strecurătoare deasupra oalei cu ciorbă în aşa fel încât lichidul “să spele” morcovul. În acest fel, ciorba ca căpăta o culoare frumoasă şi o aromă deosebită. Trucul ăsta îl ştiu de la o bucătăreasă de meserie, care a gătit mulţi ani pentru unul dintre restaurantele renumite din oraş. Îi sunt şi acum recunoscătoare pentru tot ce m-a invăţat.

Adăugăm în oală 2 linguri de oţet şi 2-3 grăunţi de usturoi zdrobiţi şi îndoiţi cu apă rece. Nu puneţi usturoiul direct în oala cu ciorbă fierbinte, pentru ca îşi va schimba culoarea şi va da un gust amar.

În acest moment ciorba noastră este gata. Se serveşte fierbinte, cu smântână, oţet, mujdei de usturoi suplimentar pentru cine doreşte şi neapărat cu ardei iute alături.

Poftă bună sa aveti!

Iuliana

Advertisements

6 thoughts on “Ciorba de burta

  1. Deci… eram sigură că găsesc aici rețeta, mai ales că știam că nu de multă vreme ai preparat-o. Dar mă întreb…Nu știi vreo metodă să deschid blogul și să apară farfuria plină de-adevăratelea? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s