Tartă cu caise, vişine şi bezea

tarta cu fructe

În familia noastră tartele cu fructe sunt vedetele verii. Le fac în orice combinaţie, fie cu un singur tip de fructe, fie cu mai multe, cu brânză, cu cremă mascarpone sau de vanilie. Una dintre preferatele noastre este tarta cu fructe şi bezea, cu blat crocant de unt, cea pe care v-o propun astăzi.

Ingrediente:

 • 150 g de unt la temperatura camerei
 • 2 pliculeţe de zahăr vanilat
 • 1/2 pliculeţ de praf de copt
 • 4 ouă
 • 8 linguri de zahăr
 • 10 linguri de făină
 • 2 linguri de pesmet
 • 6-7 caise mari
 • 2 pumni de vişine fără sâmburi

Blatul: untul se amesteca doar cu galbenuşurile de la cele 4 ouă, cu zahărul vanilat şi cu făina. Rezultă un bulgăre de aluat moale care trebuie să stea cel puţin 15 minute la frigider ca să îl putem întinde cu usurinţă. Măsurăm “din ochi” forma de tartă şi întindem din aluat o foaie care să o acopere inclusiv pe margini. Inţepăm cu furculiţa din loc in loc şi dăm tava la cuptor pentru 10 minute.

tarta cu fructe

Umplutura: spălăm fructele, scoatem sâmburii, apoi le aşezam după imaginaţie peste aluatul scos din cuptor. Presărăm fructele cu 4 linguri de zahăr (mai mult/mai puţin în funcţie de cât de acre sunt fructele folosite) şi cele 2 linguri de pesmet. Pesmetul va absorbi din sucul pe care şi-l lasă fructele. Dăm din nou tarta la cuptor pentru 20 de minute.

Bezeaua: cele 4 albușuri  se bat bine cu telul sau cu mixerul, până când spuma lor nu mai cade de pe teluri. În acest moment începem să adăugăm treptat zahărul şi continuăm să batem până când bezeaua se întărește din nou.

Scoatem tarta din cuptor şi adăugăm bezeaua deasupra. Nu încercaţi să o nivelaţi, dimpotrivă, “ciufuliţi-o” cât mai mult. Se mai ţine la cuptor încă 10 minute, până când bezeaua începe să se rumenească.

E un desert pe cât de gustos, pe atât de spectaculos.

DSCF3096

DSCF3103

Poftă bună!

Advertisements

5 thoughts on “Tartă cu caise, vişine şi bezea

 1. Iuliana arata super!!! La cate grade are cuptorul cand pui bezeaua? Eu bezele am incercat sa fac cand eram copil si stiu ca nu mi s-au copt:D asa ca le-am aruncat si am ramas cu ideea ca bezelele se fac incredibil de greu

  1. Anca, ma bucur ca iti place. Cuptorul are in jur de 250 de grade. Dar sa stii ca bezeaua asta de pe trata nu e uscata cum sunt cele mici, ci e mai mult ca o crema, nu e crocanta decât puțin, pe margini si la exterior, iar la interior e moale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s