Cheescake cu urdă de capră şi stafide

cheesecake cu stafideEu am făcut-o sub formă de tartă dar merge foarte bine şi sub formă de tort, la o zi festivă. Dulceaţa cremei îi este dată de curmale şi stafide deci, pentru cei ce vor consume mai puţin zahăr este perfectă iar cei mici îi devin imediat fani.

Mi-a plăcut aşa de mult cum a ieşit că nu am rezistat tentaţiei de a o înscrie la provocarea “Dulce Românie” găzduită luna asta de Liana care a ales ca ingrediente ciocolata, mustul şi stafidele care sunt din belşug în acest cheescake. Staţi pe aproape că urmează şi o reţetă cu must 😉

Ce ne trebuie:

– pentru blat:

  • 200 grame de biscuiţi
  • 100 grame unt

– pentru cremă:

  • 200 grame urdă de capră
  • 200 grame smântană
  • 200 grame iaurt
  • o lingură gelatină
  • 3 sau 4 linguri stafide
  • 150 grame de curmale

– pentru sosul de prune:

  • 6 prune
  • două linguri de apă
  • o linguriţă de zahăr brun

cheescake_1

Cum procedăm:

Începem prin a pune la înmuiat în apă, pentru câteva ore, măcar, curmalele şi stafidele.

Pentru a face blatul, sfărâmăm biscuiţii pentru a obţine un fel de făină mai grunjoasă. Pentru asta putem folosi un robot de bucătărie sau dacă nu avem, îi putem pune într-un prosop curat peste care trecem cu sucitorul pentru a-i zdrobi. După ce i-am zdrobit îi punem într-un castron, adăugâm o lingură de cacao şi untul topit în prealabil pe baie de aburi. Amestecăm totul bine după care punem compoziţia obşinută într-o tavă, tapetând uşor şi pereţii acesteia. Eu am preferat o tavă de tartă dar puteţi folosi orice tava aveţi chiar şi una de tort cu inel detaşabil.

Punem tava la frigider pentru a se întări blatul şi ne apucăm de cremă.

Curăţăm curmalele de sâmburi şi le tăiem bucăţi mai mici iar urda o pasăm un pic cu furculiţa.

Punem în blender smântâna, urda, iaurtul şi cumalele şi le pasăm pe toate până obţinem o pastă omogenă.

Pregătim gelatina ca aici, o amestecăm cu compoziţia de urdă, adăugăm şi stafidele, după care punem totul peste blatul din tavă şi dăm la rece până a doua zi când ne apucăm de sosul de prune.

Curăţăm prunele, le tăiem bucăţi şi le punem într-o crăticioară pe foc împreună cu o lingură, două de apă, zahărul şi scorţişoara. Fierbem totul până când compoziţia scade şi ajunge la consistenţa unui sos. Lăsăm să se răcească, apoi îl adăugăm peste tartă.

Cheescake-ul pe care l-am făcut nu este prea dulce însă este mult mai sănătos decât dacă ar fi fost îndulcit cu zahar din belşug. Dovada? Băieţelul meu a “păzit” frigiderul până când a dispărut şi ultima bucată 😉

Ei, nu chiar ultima. V-am lăsat şi vouă una 😉

Poftă bună, deci!

Advertisements

One thought on “Cheescake cu urdă de capră şi stafide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s