Tort de mere caramelizate

tort_mere_caramelizate

Tortul de mere caramelizate e un tort clasic care merge foarte bine facut toamna cand se coc merele dulci si zemoase.  Si cum e plina piata e mere era deci timpul sa gustam si noi o feliuta din asa o bunatate. Din cand in cand un desert ceva mai dulce nu face rau 🙂

Ce ne trebuie:

pentru caramel:
4 linguri de zahar
pentru umplutura:
7 mere mijlocii mai tari (aproximativ 1 kg)
7 lingurite de gem de pere si gutui
pentru pandispan:
6 oua
6 linguri (rase) de zahar
6 linguri de faina
un plic praf de copt
pentru frisca:
400 grame de smantana pentru frisca (20% grasime)
1 lingurita de scortisoara praf
o lingura de zahar

Cum procedam:

pentru caramel: zaharul se pune intr-o cratita (in care vom coace tortul) pe foc mic si se caramelizeaza, miscand cratita continuu si avand grija ca zaharul sa nu se arda ci doar sa se topeasca si sa se repartizeze  uniform pe tot fundul cratitei.

Cand zaharul s-a caramelizat luam cratita de pe foc si ne apucam de curatat merele pe care le spalam si le scobim in mijloc cu cutitul special pentru curatat fructe. Merele pot fi curatate de coaja dar eu le-am lasat cu coaja cu tot pentru ca se coc mai bine asa. Daca aveti mere bio ar fi si pacat sa aruncati coaja de la ele 😉

Merele curatate le asezam unform in cratita, le umplem in scobitura formata cu gemul de  pere si gutui dupa care le dam la cuptor timp de aproximativ 20 minute ca sa se coaca partial.

Intre timp facem  pandispanul: cu ajutorul mixerului batem bine ouale intregi cu zaharul dupa care adaugam praful de copt si faina.

tort_mere_caramelizate_2

Dupa 20 de minute scoatem cratita cu merele de la cuptor si turnam peste ele pandispanul facut. Dam din nou cratita la cuptor si lasam sa se coaca timp in continuare timp de 40-45 de minute, la 180 grade.

Cand s-a racit desprindem cu ajutorul unui cutit marginile tortului de pe cratita si il rasturnam pe un platou dupa care il acoperim cu frisca facuta din smantana, zahar si scortisoara.

Ornam cu putina scortisoara presarata pe deasupra si il dam la rece pana in momentul servirii.

tort_mere_caramelizate_1

Pofta buna sa aveti!

– mai multe retete culinare puteti gasi vizitand blog meu culinar Lecturi si Arome –

Advertisements

5 thoughts on “Tort de mere caramelizate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s