Tort cu mousse de afine si banane

tort_afine_banane

Am devenit fidelă acestui tip de dulciuri făcute în casă, pe de o parte pentru ca durează foarte puţin prepararea lor iar pe de altă parte pentru că am reuşit să reduc la minim cantitatea de zahăr fără a afecta gustul şi altfel pot să îi dai linistită şi băieţelul meu ceva sănătăs să pape. Astăzi am făcut o combinaţie de afine şi banane două dintre fructele lui preferate 😉

Ce ne trebuie:

pentru blat:

200 grame de biscuiţi
100 grame de unt
2 linguri de cacao
o lingură de smântână sau caimac

pentru cremă:

2 banane
250 grame de iaurt de casă
250 grame de smântână (de 12 %)
250 de grame de afine
zeama de la un sfert de lămâie
o lingură de gelatină (aproximativ 15 grame)

pentru decor:

ciocolată albă rasă
afine

Cum procedam:

Pentru a face blatul, sfărâmăm biscuiţii pentru a obţine un fel de făină mai grunjoasă. Pentru asta putem folosi un robot de bucătărie sau dacă nu avem, îi putem pune într-un prosop curat peste care trecem cu sucitorul pentru a-i zdrobi. După ce i-am zdrobit îi punem într-un castron şi adăugăm untul topit în prealabil pe baie de aburi. Amestecăm totul bine după care punem compoziţia pe fundul unei tăvi de tort cu inel detaşabil.

Punem tava la frigider pentru a se întări blatul şi ne apucăm de cremă.

Tăiem bananele felii şi le stropim cu zeama de lămâie ca să nu se oxideze.

Punem în blender smântâna, iaurtul, afinele, bananele şi amestecăm totul bine.

Pregătim gelatina urmând paşii pe care i-am descris la tarta cu gem de pere.

Gelatina astfel topită o turnăm peste toată compoziţia de iaurt şi smântână  şi amestecăm bine.

tort_afine

Scoatem tava cu blatul din frigider şi turnăm peste acesta compoziţia de cremă  cu gelatină.

Dăm tava la rece pentru a se întări până a doua zi.

Ornăm tortul pe deasupra cu ciocolată albă rasă şi câteva afine :)

Cu aceasta reteta particip la provocarea “Dulce Romanie“, gazduita aceasta luna de catre Cristina, care ne-a propus sa gatim fara faina, zahar si ulei. 

tort_afine_banane

Poftă bună să aveţi!

12 thoughts on “Tort cu mousse de afine si banane

    1. Multumesc, Brandusa 🙂
      Eu am fost nevoita sa incerc pentru ca avandu-l pe cel mic reduc zaharul la minim in prajituri. Banana o folosesc de multe ori ca sa indulcesc 😉

  1. hhmmm, ca bine arata si la culoare si aspect, ca gust nu pot spune decat ca imi imaginez momentan pentru ca are ingrediente super delicioase si apetisante 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.