Tort de ciocolata alba cu mascarpone si zmeura

tort_ciocolata_zmeura

Reteta de dulce de la provocarea “Bucatar Curajos” initiata de Ama, a fost propusa luna asta de Ramona (Piri Piri e Canela) care ne-a invitat sa pregatim nici mai mult nici mai putin decat… un tort de ciocolata cu crema de lapte condensat si zmeura.  Un tort tare bun dar cum nu am gasit lapte condensat pe la noi am adaptat reteta si am facut crema cu mascarpone si zmeura iar pe desupra am pus ganache de ciocolata alba. Eu zic ca o sa va placa si varianta mea 😉

Ce ne trebuie:

– pentru blat:

5 oua
100 grame de zahar brun
140 grame faina
60 ml lapte dulce
o jumatate de lingurita praf de copt
un varf de cutit de sare
30 grame de ciocolata alba

– pentru crema

250 grame de mascarpone
250 grame de smantana cu 12 %grasime
2o0 grame de zmeura congelata si scursa de zeama
o lingura de zahar

– pentru sirop:

130 ml apa
o lingura de zahar
o lingura de esenta de rom
o lingura de zeama de la zmeura (optional)

– pentru ganache:

100 grame de ciocolata alba
100 grame de smantana

Cum procedam:

Incepem prin a face blatul separand galbenusurile de albusuri.

Frecam bine galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si cand devine ca o spuma adaugam si laptele.

Albusurile le batem bine impreuna cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar.

Amestecam jumatate din cantitatea de abusuri batuta spuma cu crema de galbenusuri amestecand incet de jos in sus ca sa se incorporeze bine albusurile si adaugam si cealalta jumatate amestecand la fel pana la incorporarea completa.

Separat amestecam faina cernuta cu praful de copt si sarea.

Adaugam in crema de oua, zahar si lapte ciocolata rasa pe razatoarea cu gauri mici si amestecul de faina. Incorporam bine prin miscari usoare de jos in sus si cand totul este bine omogenizat turnam compozitia intr-o tava de tort de fund detasabil in care punem hartie de copt.

Bagam tava in cuptorul incins in prealabil si coacem la 180 de grade timp de 20 de minute (eu am lasat din neatentie cinci minute in plus si s-a ars un pic pe fund). Cand este gata scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit.

Intre timp pregatim crema de mascarpone. Intr-un castron amestecam bine mascarpone cu smantana si  zmeura decongelata in prealabil si scursa bine de zeama pe care o lasa in urma decongelarii. Dam la rece pentru cinci, zece minute, timp in care facem siropul.

Intr-o cratita mica punem la fiert apa cu zaharul si cu esenta de rom si lasam sa fiarba cinci minute cat sa se topeasca zaharul si sa se formeze un sirop dupa care il lasam sa se raceasca.

Cand s-a racit taiem blatul in doua pe orizontala. Asezam baza pe platoul unde vom monta tortul si insiropa cu jumatate din catitatea de sirop.

Adaugam peste baza de blat crema de mascarpone si zmeura si intindem bine pe toata suprafata.

Asezam celalalta felie de blat cu fata in sus peste crema si o insiropam bine cu restul de sirop.Daca  nu este suficient mai adaugam o lingura din zeama lasata de zmeura de la decongelat. Am ales sa pun a doua foaie de blat invers pentru ca in felul acesta siropul nu va curge in crema de mascarpone.

Nivelam bine crema pe toate partile de jur imprejurul blatului si cand terminam bagam tortul la frigider si ne ocupam de crema ganache.

tort_crema_zmeura

Pentru a face crema ganache de ciocolata alba trebuie sa topim bine ciocolata alba pe baie de aburi iar can aceasta devine lichida adaugam smantana si amestecam bine. Lasam sa se raceasca un minut, doua si apoi o turnam peste blatul pe care il scoatem in prealabil din frigider.

Intindem bine crema ganache si lasand sa “cada” si peste margini putina. Daca doriti sa imbracati tot tortul cu crema ganache dublati cantitatile de ciocolata si smantana. 😉

Ornam pe deasupra cu zmeura si ciocolata alba rasa dupa care dam la frigider.

Servim a doua zi sau chiar mai repede daca nu mai avem rabdare 😉

tort_ciocolata_zmeura

Pofta buna sa aveti!

Advertisements

7 thoughts on “Tort de ciocolata alba cu mascarpone si zmeura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s