Hartile, o idee de decor

planiglobCeea ce este frumos intr-o casnicie cred ca nu e suma de lucruri in comun pe care o au cei doi parteneri cat mai ales ceea ce ii diferentiaza. De ce? Pentru ca asa se pot completa unul cu celalalt. De exemplu sotul meu este pasionat de istorie si geografie. Eu, sincera sa fiu, nu prea ūüôā Insa recunosc ca imi place cand aflu de la el lucruri interesante petrecute in negura timpului sau cand, inainte de a pleca intr-o excursie vad ca isi scoate hartile, isi face calculele cu precizie matematica si se informeaza despre locurile pe care vrem sa le vizitam.

Asa ca am ajuns si eu sa “imprumut” unele obiceiuri de la el si cand am timp scotocesc netul in cautare de informatii despre diverse subiecte. Astazi de exemplu am vrut sa aflu mai multe lucruri despre harti si despre istoria cartografiei despre care pana acum nu stiam mare lucru.

Asa am aflat ca desi cea mai veche harta era considerata reprezentarea cartografica babiloniana de pe tablita de argila gasita prin anul 2500 I.H sub ruinele cetatii Ga-Sur, ultimele cercetari au aratat ca de fapt cea mai veche harta ar fi de fapt planul orasului¬†√áatalh√∂y√ľk¬†din¬†Anatolia,¬†Turcia. Acesta a fost descoperit de catre cercetatorul James Mellaart in urma unor excavatii executate in anul 1963 iar datarea prin metode radioactive arata ca ar fi de prin anul 6200 I.H.

Insa primele semne de cultura cartografica organizata ne vin din perioada secolului al IX-lea si al VIII-lea I.H. dar Grecii antici au fost primii care ne-au lasat primele harti propriu-zise, prima reprezentarea a Pamantului sau altfel spus primul planisfer fiind atribuita lui Anaximandru din Milet (611-546 I.H).

Cartografia a evoluat foarte mult in ultimul timp asa ca anul trecut o echipa de cercetatori din Zurich au “desenat”, cu ajutorul nanotehnologiei, cea mai mica harta din lume, un mic mapamod 3D. Suportul pe care a fost facuta este un mic fragment de polimer ce masoara 22×11 micrometri si este alcatuita din 500.000 de pixeli, care la randul lor masoara doar 20 de nanometri patrati.

Pana una alta insa noi vom folosi in continuare harti de birou care in afara de informatiile si utilitatea pe care o au in viata noastra de toate zilele pot reprezenta si o solutie ideala de decor pentru un birou sau un spatiu public de exemplu, conferindu-i acestuia o nota clasica si eleganta.

Mie una mi-ar placea sa putem transforma una din camerele din locuinta dandu-i functionalitatea unui birou in care sa avem pe unul din perete o harta mare a lumii si in acelasi timp sa punem in camera copilului o harta a lumii facuta special pentru cei mici, asa cum este cea din imagine.

harta lumii copii

Voi ce parere aveti despre aceste harti de birou? Le-ati folosi ca obiecte de decor in locuinta?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s