Ce aparat de aer conditionat alegem?

aer conditionatCand eram mica si mult timp dupa aceea, adica pana sa imi intemeiez propria-mi familie, grijile in ceea ce priveste intretinerea casei nu existau. Bine, ele existau dar nu pentru mine ci pentru parintii mei. Pentru mine erau niste necunoscute. Ce imi pasa, aveam unde locui, imi era bine acolo si imi vedeam de ale mele. O plimbare prin mall finalizata cu o hainuta sau o pereche de pantofi cumparata, o vizita intr-o librarie din care nu ieseam fara o carte in sacosica, o vacanta la mare sau la munte…In fine, o viata lipsita de griji, ca doar existau parintii mei care stiau ei ce ii trebuie casei noastre. Dar cred ca nu spun nimic nou, nu-i asa? ­čÖé

Ei bine, dupa ce mi-am facut propria mea familie s-a schimbat situatia. Am inceput sa fac cunostinta cu zugravul, instalatorul, electricianul, lacatusul, tamplarul. De pe lista lipseste specialistul in aer conditionat. Momentan, zic. Pentru ca la cat de calduroase sunt unele veri chiar si pe la noi ma bate gandul ca in curand sa fac cunostinta si cu el.

Daca cu un var mai putem incerca noi sa dam in unele locuri din casa, daca yala, robinetul sau priza pot fi cat de cat mesterite sotul meu cand se strica, iar cu tamplarul ne intalnim doar daca mai vrem sa schimbam o piesa de mobilier, cand vine vorba de instalatia de aer conditionat se schimba treaba.

aparat aer conditionat
sursa foto: altex.ro

La aparatele de aer conditionat nu poate umbla asa, oricine. Pot fi instalate, mutate sau reparate doar de catre persoanele autorizate. Tot un specialist in aer conditonat poate face completari ale lichidului de racire, sesiza unele zgomote care nu ar trebui sa existe si aftfel se poate preveni defectarea acestuia.

Am cautat sa aflu mai multe informatii despre aparatele de aer conditionat intreband la mai multe firme printre care si o firma de montaj aer conditionat Bucuresti┬á(fiind mai departe de mine am considerat ca e neutra in furnizarea informatiilor) si┬áam aflat ca de la 1 ianuarie 2013 ┬áa intrat in vigoare┬áRegulamentul UE 206/2012 de punere ├«n aplicare a Directivei ErP 2009/125 CE referitoare la aparatele de aer condi╚Ťionat cu o capacitate de p├ón─â la 12 KW. Asta inseamna ca┬áincepand de anul acesta (2014) vechile aparatele cu compresor de tip ON/OFF ┬ánu se vor mai comercializa. Aceasta directiva a fost data cu scopul de a reduce consumul de energie electrica si implicit a emisiilor de CO2.

Aparatele de aer conditionat care vor fi comercializate incepand de anul asta vor fi cele cu inverter, adica cele care isi regleaza continuu randamentul de racire si incalzire, corelandu-l altfel cu temperatura din camera. Astfel, monitorizand si  regland temperatura mediului ambiant consumul de energie scade cu pana la 30% comparativ cu un sistem vechile aparate de aer conditionat comercializate pana in prezent.

In achizitionarea unei astfel de aparaturi trebuie sa tii cont de cateva criterii principale:

  • capacitatea echipamentului
  • consumul de energie electrica
  • nivelul de zgomot
  • functiile suplimentare: mod de racire rapida, mod de autocuratare, facilitati de programare pornire si oprire (temporizator), functia anti-inghet, mod “noapte” adica un nivel redus de zgomot si funtionare uniforma a ventilatorului, sistem de distributie a aerului in patru directii, afisare temperatura pe unitatea interioara, etc.

Voi ce experienta aveti cu aparatele de aer conditionat? Ce imi puteti recomanda?


Advertisements

2 thoughts on “Ce aparat de aer conditionat alegem?

  1. Eu aici am unul cred destul de ieftin o firma fantoma, mostenit cu apartamentul, dar care de 3 veri isi face foarte bine treaba cu o camera 16m spre sud, iar intr-o iarna a trebuit sa-l folosim pe post de sursa de caldura, zi si noapte, factura de la lumina nu a sarit niciodata calul… Eu cumparasem in celalalt apartament unul Electrolux de care am fost foarte foarte incantata, era foarte silentios si racea imediat…sunt si aparate cu doua iesiri de aer/pentru doua camere, un singur aparat…Acum ca l-am folosit pe acesta de la o firma de care nu am auzit niciodata si sunt multumita de el, cred ca important este sa fie silentios si sa raceasca repede…acesta e un aparat vechi si putin performant dar nu mi s-a parut niciodata mare factura la curent…nu stiu daca conteaza atat de tare A+++++ sau doar un A pe el (in sensul ca asta cu consumul de curent este o chestie de marketing in mare parte si ca exemplu masina de spalat veche era clasa D – exista si D:)); acum am una A++ – nici o schimbare pe factura de curent;). Important mai este si daca are montajul inclus…asta inseamna ca nu va stresati cu montajul/pierderea garantiei si perioada de garantie si cine ii asigura garantia si cel mai important silentiozitatea mai ales in functia de sleep (chiar daca nu dormiti in camera aceea, niciodata nu se stie cum apar niste rude:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s