Design inteligent pentru orase inteligente

panouri solareOare cine nu a auzit inca despre panourile solare, despre cat de eficiente sunt si cum ne ajuta nu numai sa economisim dar si sa pastram cat mai curat mediul inconjurator prin folosirea unei surse de energie neplouanta? Aceste panouri nu emana gaze si nu polueaza deci aerul.

La inceput instalatii costisitoare, acum panourile solare au devenit accesibile ca si pret micilor consumatori casnici si din ce in ce mai multi proprietari de locuinta investesc in acestea pentru a economisi in timp si a reduce cheltuielile cu energia electrica si terminca consumata.

Panourile solare termice convertesc caldura solara in energie termica si sunt folosite la sistemul de incalzire al locuintei iar cele fotovoltaice transforma energia primita de la Soare in energie electrica care poate fi folosita atat pentru aparatele electrice din casa cat si pentru o eventuala centrala electrica.

Cu spuneam, toate lucrurile acestea sunt stiute de multa lume. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca aceste instalatii, panourile solare, in afara de faptul ca ne ofera o sursa de energie nepoluanta, pot fi si frumoase, ispirand artisti din toata lumea. Vorbim deci despre un nou tip de arta, arta solara (solar artwork) despre care am aflat intamplator cautand niste informatii despre panourile solare pe site-ul site-ul www.toppanourisolare.ro

Arta solara este un nou tip de arta care aduce la un loc noile tehnologii legate de colectarea si folosirea energiei solare si este considerata drept arta publica pentru ca expunerea lor se face in spatii deschise si in locul optime pentru acumularea energiei solare

Aceasta combina arta, arhitectura, designul si stiinta intr-un tot unitar in ideea de a crea noi spatii estetice in zonele urbane avand in acelasi timp rolul de constientizare asupra importantei ecologiei.

cubul solar

Un exemplu de arta solara ar fi cubul solar (eQBO). In Piata “San Fedele” din Milano, intre Domul din Milano si Scala, se poate vedea aceasta superba bijuterie arhitectonica, si in acelasi timp un exemplu de arta solara. Cubul solar sau e-QBO cum este denumirea lui, este de fapt o structura cubica de 500 de metri acoperita complet de panouri solare de tip fotovoltaic care sunt capabile sa produca aproximativ 7 KW. Fiecare dintre acestea sunt incadrate de fasii formate din LED-uri care ilumineaza intreaga piata.

Este un adevarat acumulator de energie electrica prin intermediul caruia se transforma energia captata de la soare se tranfera unui sistem de stocare cu impact zero care redistribuie resursele alimentand LED-urile externe, sistemul de WI-FI gratuit existent in piata, parcursul virtual a video hartilor dim interiorul cubului si un sistem de alimentare pentru vehicolele electrice.

Acest cub nu este doar o forma de arta sau o instalatie ce transforma energia solara in energie electrica. El este doar o parte dintr-un proiect mai amplu numit “Smart Design for Smart Cities” sau prescurtat SD4SC. “Design inteligent pentru orase inteligente” este o idee nascuta din dorinta de a uni intr-un singur loc designul, arhitectura si cercetarea stiintifica in asa fel incat sa raspunda cat mai bine la exigentele din ce in ce mai mari ale traiului din marile orase si in acelasi timp sa anticipeze nevoile viitoare de trai din aceste zone.

surse foto: toppanourisolare.ro

Advertisements

2 thoughts on “Design inteligent pentru orase inteligente

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s