Lectie de dans – tango

tangoVa place sa dansati? Mie da. Si cred ca nu sunt singura careia ii place sa danseze, nu-i asa? Dansul este un act artistic si exprima un mesaj printr-o succesiune de miscari ale corpului exprimate in ritmul muzicii. El poate avea caracter religios, de arta sau de divertisment.

Dansul isi are originile in inceputul comunitatiilor omenesti, avand, initial functii ritualice. Se invocau forte divine pentru ajutor la vanatoare, confruntarile intre triburi, etc.

In timp acesta a evoluat mult ajungand astazi sa existe chiar si competitii de dans sportiv. Dansul este o arta dar si un sport, este miscare, este senzualitate, este exprimare. Este un limbaj ascuns al sufletului si cea mai frumoasa modalitate de a simti si exprima in miscari muzica. Muzicologul american de origine germana, Curt Sach ne spune despre dans ca acesta elimina granita dintre trup si suflet.

In prezent exista numeroase categorii si stiluri de dans:

  • dansurile clasice, de societate sau standard cum sunt valsul vienez, polca, mazurca, tarantella
  • dansuri latino-americane cum sunt mambo, samba, passo doble, merengue
  • dansurile spaniole cum este celebrul flamengo
  • dansurile moderne adica disco sau rock
  • baletul si mai exact baletul clasic, dansul contemporan
  • dansul urban ca hip-hop-ul sau breackdance-ul

Inpirata de site-ul www.latino-time.ro, al scolii de dans Bucuresti, am sa incep o serie de articole despre aceasta superba forma de arta care este dansul. O sa incerc sa fiu mai scurta in cuvinte dar mai bogata in imagini sau citate despre dans.

Astazi m-am gandit sa incepem lectia virtuala de dans cu… tangoul? De ce tocmai tangoul cand acesta apare mai tarziu,cam pe la 1900? Pentru ca mi-am adus aminte de doua filme devenite celebre printre altele si datorita unor scene de dans in care “eroul” principal era nici mai mult nici mai putin decat senzualul tango: “Scent of a women” si mai recentul “Shall we dance“.

Pentru a intra in atmosfera magiga a subiectului celor doua filme sa va mai spun doar ce crede Ilona Glinarsky (instructor de dans) despre tango: “I believe dance is one of the most powerful and enjoyable catalysts to personal growth and expansion. It is both a tool and an outlet for human passion, which is the very essence of life itself”. Iubirea este tango, ne mai spune ea, iar tangoul este iubire, este o conversatie dintre doua suflete, doua inimi si doua trupuri, este un dans sacru in care ne contopim unul cu celalalt si in care atat masculinul cat si femininul se pot exprima pe deplin si simti onorate.

“In tango nu exista greseli, ca in viata. Gresesti, dansezi in continuare tango si asta face ca tangoul sa fie atat de extraordinar”, ii spune Slade (Al Pacino) Donnei (Gabrielle Anwar) in fimul “Scent of a women” (1992). Desi orb, acesta ii ofera Donnei, pe ringul de dans o magnifica lectie de tango pe melodia “Por una cabeza”.

“Stop!Nu spune nimic si nu gandi. Nu te misca pana cand nu simti nevoia!”, ii spune Paulina (Jenifer Lopez) lui John Clark (Richard Gere) in filmul “Shall we dance?” (2004) atunci cand incepe sa-l invete sa danseze tango pe melodia “Santa Maria (Del Buen Ayre)” care face parte din “The Gotan Project”.

Deci, dragii mei…dansam? Eu va invit la dans. Melodia si genul il alegeti voi. Ce sa urmeze? 😉

Advertisements

One thought on “Lectie de dans – tango

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s