Cum alegi cele mai bune materiale pentru decorarea casei

interior casaAchizitionarea unei locuinte proprii, fie ea garsoniera, apartament sau casa inseamna, alaturi de independenta si spirit de posesiune („am casa mea!”) si asumarea unei responsabilitati destul de mari, care incepe sa se manifeste chiar din momentul in care incepe aranjarea ei.  Alegerea celor mai bune materiale pentru zugravit, mobilat si decorat reprezinta o provocare pentru multi, mai ales in contextul unei varietati imense de materiale disponibile, la preturi atractive sau chiar piperate.

Cert este ca atunci cand ne cumparam o locuinta, toti ne dorim ca la amenajare sa folosim materiale de calitate, care sa dureze in timp si sa necesite o minimă intretinere. De asemenea, trebuie sa stim ca la alegerea acestor materiale un rol important il joacă nevoile casei in sine.

Astfel, atunci cand zugravim, cel mai indicat este sa alegem vopseaua lavabila, care se intretine usor, lasa peretii sa respire si este usor de re-aplicat la nevoie. In magazinele de specialitate exista tipuri de vopsea lavabila teflonata chiar, care asigura o mai bună acoperire a suprafetei si o mai mare rezistenta in timp. Desigur, preţurile sunt ridicate, dar daca veti cauta atent puteti descoperi chiar oferte si reduceri, iar raportul calitate-pret este unul direct proportional.

De asemenea, atunci cand va decideti asupra tamplariei ferestrelor, puteti opta fie pentru o tamplarie cu geam termopan, fie varianta clasica, cu tamplarie de lemn. In cazul ultimei, dezavantajul este ca nu se inchide etans si permite intrarea aerului de afară, ceea ce iarna nu este tocmai un lucru minunat. Totusi, avantajul este ca lipsa etanseitatii permite o mai buna aerisire a interioarelor. In cazul geamului termopan, acesta se inchide etans si favorizeaza mentinerea caldurii in interior. Totusi, lipsa unei aerisiri continue a incaperii, asa cum ar fi in cazul tamplariei de lemn poate duce la aparitia mucegaiului in camere si implicit distrugerea zugravelii, ca sa nu mai vorbim despre efectele negative ale mucegaiului asupra sanatatii.

In ceea ce priveste mobilierul,  ideal ar fi sa optati pentru mobilierul din lemn solid – fag, stejar. Desi acest tip de mobilier este masiv si va aduce aminte de mobila bunicii, va fi totusi mai trainic in timp si mai rezistent la diversele mutari. In schimb, mobila din pal melaminat, mai usoară, si evident, mai  ieftina, risca sa sufere accidente minore si va trebui rapid inlocuita.

Perdelele si lenjeriile de pat trebuie si ele confectionate din materiale bune, cat mai putin artificiale. Optati mai degraba pentru perdele din dantela, decat pentru cele din organza, care trebuie calcate dupa spalare, si care nu vi se potrivesc dacă sunteti persoane prea ocupate.

In cazul lenjeriilor de pat, avand in vedere ca un somn odihnitor trebuie să aiba cel puţin 8 ore, este extrem de important ca acestea sa fie din bumbac, eventual 100%, ca sa nu irite pielea si sa reziste cat mai bine la spalatul la masina la temperaturi ridicate. Pentru a nu mai pierde vremea cu calcatul lor, puteti opta pentru lenjeriile de pat creponate, care se comporta foarte bine la spalarea automata, si pot fi puse direct pe pat dupa uscare, fara a va face griji că vor si arata… sifonate. Un alt element important este sa spalati lenjeria de pat inainte de a o folosi prima data. Multe astfel de lenjerii de pat, odata scoase din ambalaj pastrează un miros specific procesului tehnologic de vopsire, asa ca este recomandat sa le spalati inainte de prima utilizare.

După cum vedeti decorarea unei locuinte nu este un lucru usor. Dar, daca stiti ce va doriti si unde sa cautati decorarea locuintei voastre va deveni un lucru placut. Evitati in acest sens magazinele mari si celebre si cumparati de la producatori mai mici unde veti gasi lucruri de calitate, la preturi rezonabile si chiar unicat.

Cumparaturi eficiente sa aveti!

sursa foto: euroarhitect.ro

Advertisements

One thought on “Cum alegi cele mai bune materiale pentru decorarea casei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s