Va mai amintiti de telex?

telexCei care au acum peste 40 de ani isi mai amintesc probabil buletinele de stiri ale radioului in care nu de putine ori se anunta ceva de genul: “intr-un comunicat al agentiilor de presa primit chiar acum pe telex se spune ca…”.

Pe vremea aia chiar daca auzeam de telex era mai greu de vazut unul, pentru ca nu se gaseau oriunde, ci doar la redactiile ziarelor, la agentiile de stiri si la unele institutii civile sau militare.

Telexul este un sistem de telecomunicatii mai avansat decat telegraful, prin care se transmiteau doar texte scurte. Dezvoltat in Germania din 1926 a devenit utilizabil in 1933 si a deservit posta acestei tari, dupa care a fost adoptat in lumea intreaga.

Ritmul de transmisie era cam de 60 de cuvinte pe minut. Un telex arata ca un birou unde era inglobat sistemul, totul parand a fi un telefon si o masina de scris. Cam asa si functiona: ceea ce se scria la o masina de scris speciala era transmis codificat prin liniile telefonice, fiecare telex in parte avand un numar special alocat. Ceea ce se receptiona era tiparit automat pe o banda ingusta de hartie, mult mai ingusta decat bonurile de casa pe care le primiti in magazine.

Firme producatoare? Desigur in Germania Siemens, in Marea Britanie British Telecom si Creed & Company, in S.U.A. AT&T, Kleinschmidt si Morkrum iar in Italia Olivetti.

In tara noastra in anii comunismului a fost utilizat destul de restrictiv, dar in primii ani de dupa revolutie a ajuns in toate redactiile ziarelor, fiind principalul mijloc de transmisie de stiri.

Chiar daca in ultimii ani asistam la un declin al telexului, inlocuit fiind de fax, internet si SWIFT (un sistem de telecomunicatii interbancare), radio-telexul (adica telex prin unde radio de inalta frecventa) ramane un element de baza in transmisiile maritime, fiind obligatoriu in ceea ce se numeste GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System).

sursa foto: wikipedia

Advertisements

One thought on “Va mai amintiti de telex?

  1. Pfoaaai , cate telexuri am mai transmis si indosariat dupa ’90 , eu lucrand in aprovizionarea marelui Chimcomplex Borzesti … era greu pe-atunci si cu telefonia si cu posta si cu delegatiile , dar toata lumea avea un serviciu si noi ca oras , eram unul dintre cele mai cele (la nivelul lui de populatie) , iar acum 😦 totul este o ruina … ne apropiem de orasele miniere . Ce-am fost si ce-am ajuns … slugi la spanioli , italieni si mai nou si prin tarile nordice , mama ei de treaba …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s