Sarbatoarea Invierii Domnului

lumina InviereUna dintre cele mai importante sarbatori crestine, Invierea Domnului va fi sarbatorita anul acesta in aceeasi zi de catre crestinii ortodocsi si catolici (romano catolici, greco catolici, reformati, neoprotestanti), lucru care mie personal mi se pare foarte frumos.

Fie ca esti de origine catolica si locuiesti intr-o tara cu populatie preponderent ortodoxa, fie ca esti ortodox si traiesti intr-o tara cu religie preponderent catolica, legislatia iti da dreptul la cateva zile libere in care sa poti sarbatori Pastele. Insa una e sa sarbatoresti cand sarbatoreste toata lumea si alta sa sarbatoresti separat.

Am trait experienta asta si sincera sa fiu nu prea mi-a placut. De aceea, desi acum sunt in tara, de fiecare data cand sarbatoarea Invierii Domnului pica in aceeazi zi pentru ambele religii nu pot decat sa ma bucur. Acest lucru se va mai intampla abia peste alti trei ani, adica in 16 aprilie 2017 si apoi in 20 aprilie 2025. Desi in toata lumea este in vigoare calendarul gregorian (exceptand ortodocsii de rit vechi, care se ghideaza dupa calendarul iulian), formulele de calcul sunt diferite in biserica ortodoxa si in cea catolica si de aici aceste diferente in ceea ce priveste datele la care se sarbatoreste Invierea Domnului. Data la care pica Pastele depinde de doua fenomene naturale: echinoctiul de primavara si luna plina. Primul este fix iar al doilea este variabil. Un singur lucru ramane insa neschimbat si comun: ziua din saptamana cand se sarbatoreste este, in toate bisericile crestine, duminica.

Sa ne bucuram deci impreuna de acesti ani in care sarbatoarea pica la data comuna si cand la 12 noaptea traditionalul “Hristos a inviat!” va fi pe buzele tuturor crestinilor, fie ei catolici sau ortodocsi. Sa ne bucuram impreuna de traditia, de influenta catolica a “iepurasului de Paste”, si sa pregatim traditionalele cosuri cadou Paste in care acesta sa lase celor mici cadourile, de obicei sub forma de dulciuri despre care se zice ca sunt “facute” chiar de el.

Sa ne bucuram impreuna de traditia oualor rosii, atat in Saptamana Patimilor cand aceste se coloreaza cat si dupa Inviere. Un obicei frumos, mostenit de la bunici, pe care noi in casa il pastram si in ziua de azi, este acela al spalarii fetei cu apa in care a fost pus un ou rosu, existand credinta ca acesta ar aduce “sanatate in obraji” cum spuneau bunicii mei.

Si tot impreuna sa ne bucuram si la masa festiva de Pasti cand ciocnim ouale rosii rostind traditionalele formule “Hristos a inviat!” si “Adevarat a inviat!

Sarbatori cu bucurie sa aveti! Paste fericit! 🙂

sursa foto: cronicadeiasi.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s