Itinerarii de calatorie – Manastirea Petru Voda

manastirea-petru-vodaIn frumosii munti ai Stanisoarei, care acopera o parte din judetele Neamt si Suceava se gaseste una dintre cele mai cunoscute manastiri romanesti: Manastirea Petru Voda.

Desi este o manastire noua, construita in anii de imediat dupa revolutie, a ajuns sa fie centru de pelerinaj pentru multe mii de credinciosi. Si asta prin efortul unui mare parinte, calugar si duhovnic, Justin Parvu, care a parasit aceasta lume in 2013. Si tot in apropiere se afla si Manastirea Paltin – Petru Voda, care a fost construita tot in acesti ani si care este un centru social cu o activitate deosebita in zona.

Vazand acele mirifice locuri si vazand ce s-a putut construi prin puterea unui singur om de a face lucrurile sa mearga, nu poti decat sa te gandesti la zicala romaneasca “omul sfinteste locul”. Ti se face “pielea de gaina” cand esti acolo si te gandesti cata spiritualitate poate fi concentrata intr-un singur loc.

Recunoscut ca un mare reprezentant al ortodoxiei romanesti, parintele Justin Parvu este cel care a  adus in constiinta romanilor pe sfintii martiri ai inchisorilor comuniste, in memoria carora a ridicat manastirea. In cimitirul manastirii mai sunt ingropati parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa si marele poet Radu Gyr (alti doi mari luptatori anti-comunisti, tinuti fara vina prin inchisori, in loc sa fie pusi la loc de cinste in cununa de valori a neamului romanesc!).

Manastirea a mai atras atentia de-a lungul anilor prin lupta intransigenta impotriva exploatarii gazelor de sist (metoda considerata a fi distructiva pentru mediul natural) si impotriva introducerii pasapoartelor biometrice (care se considera a fi un prim pas in controlul libertatii persoanelor).

Lamanastirile Petru Voda si Paltin se poate ajunge cu masina: fie pe traseul Piatra Neamt – Bicaz – Poiana Largului (in coada lacului de acumulare Bicaz – Izvorul Muntelui), urmand DN 15, apoi deviatie la dreapta din Poiana Largului pana in satul Petru Voda pe DJ 15B si apoi la stanga pe drumul spre manastire (doar partial asfaltat); fie pe traseul Piatra Nemt – Targu Neamt (DJ 15C), apoi la stanga pe DJ 15B, spre pasul Petru Voda si satul omonim, si desigur din sat la dreapta spre manastire. Ambele trasee sunt deosebit de pitoresti si se pot vizita de-a lungul lor o multitudine de alte manastiri (nu le enumeram pe toate).

In apropiere de Piatra Nemt spre Targu Neamt, se afla manastirile Almas, Horaita, schitul Horaicioara.  Aproape de Targu Neamt se gasesc manastirile Agapia, Varatec, Manastirea Nemtului, Secu, Sihastria, Sihla. De-a lungul soselei de la Piatra Neamt spre Bicaz gasim manastirile Bistrita, Pangarati, Bisericani. In apropiere de coada lacului este statiunea Durau si manastirea omonima. Nu ajunge o singura zi pentru a le vedea pe toate, dar o mica vacanta in zona v-ar putea umple de bucurii, mai ales ca hoteluri si pensiuni se gasesc la tot pasul.

sursa foto: viziteazaneamt.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s