Blaine Harden – Evadare din lagarul 14 (recenzie)

evadare din lagarul 14“Evadare din lagarul 14” este o carte terifianta scrisa de jurnalistul american Blaine Harden, dar povestita de Shin, un tanar din Corea de Nord.

Credeti ca viata pe care o duceti este chinuita si fara perspective? Credeti ca mancarica de cartofi cu legume si condimente, dar in care nu ati mai avut de pus si o bucatica de costita afumata, nu este demna de a fi numita mancare adevarata? Credeti ca berea care e in frigider nu este destul e limpede pentru cineva cu pretentii? Nu vi se mai pare buna cafeaua pe care o beti astazi, pentru ca nu are un nume pretentios? Sau ca desertul mancat ieri a fost cam subtire? Sau ca toate cele 60 de posturi de televiziune pe care le puteti vedea nu transmit decat emisiuni plictisitoare? Credeti ca sunteti cel mai nenorocos om din lume si ca sunteti o victima nevinovata a unui regim care va asupreste?

Gata cu lamentarile. Buna dimineata! Cititi mai intai cartea lui Blaine Harden. O sa vi se faca pielea de gaina si o sa va dea o noua perspectiva asupra vietii si a bucuriei de a trai. Nu este capitalismul o oranduire perfecta. Mai sunt multe de indreptat. Dar fata de orice oranduire totalitara, in capitalism mai exista sanse. Mai poti incerca sa iti schimbi viata si sa progresezi, daca vrei.

Intr-un lagar de munca din Coreea de Nord nu poti face nimic. Ti-au spalat creierul si trebuie sa fii recunoscator ca nu ai fost impuscat astazi, pentru vina de a te fi nascut. Pentru ca exista acolo oameni care nu au alta vina decat aceea de a se fi nascut. Ca sa iti speli pacatul de a te fi nascut trebuie sa muncesti pana la epuizare. Alta mancare in afara de fiertura de malai cu varza murata si cu ciorba de varza acra nu exista. Oficial, ca daca iti risti viata, poti fura niste legume sau niste mate de porc. Daca esti prins, esti impuscat. Sau daca esti norocos, poti gasi niste boabe de porumb nedigerate in balegarul de la vaci. Le speli (sau poate nu) si le mananci.

Lagarele naziste au avut o existenta de trei ani. Cele din Coreea de Nord au o existenta de 20 de ori mai indelungata. Si este imposibil sa scapi de acolo. Niciodata nu vei fi eliberat. Sansele de evadare sunt aproape nule. Cazul lui Shin este unic, mai ales ca el a evadat dintr-un lagar de maxima securitate. Cum a reusit? S-a tarat peste trupul prietenului sau electrocutat la gardul strabatut de inalta tensiune. S-a ars si el, iar mai tarziu a aflat ca a fost o sansa imensa ca nu a fost si el electrocutat. Numai Dumnezeu a ingaduit ca el sa traiasca. Dumnezeu de care el a aflat mult dupa ce a plecat din tara, pentru ca pentru nord-coreeni singurul Dumnezeu este conducatorul mult-prea-iubit. Parca am mai auzit si pe la noi asa ceva cu ani in urma…

Sondajele arata ca 60% dintre romani il regreta pe Ceausescu. Asta pentru ca nu au curajul sa fie cu adevarat liberi si stapani pe vietile lor. Eu le spun ca daca vor sa traiasca in comunism, nu au decat! Sa emigreze in Coreea de Nord. Vor fi primiti cu bratele deschise, pentru propaganda. Sa nu spere cumva ca daca nu le place, se vor mai putea intoarce, ca sa aiba ce povesti.

Astfel de carti ar trebui introduse in programa obligatorie de studiu din scolile de profil. Nu e opinia mea, ci a unor cercetatori americani. Pentru ca oamenii sa poata cunoaste adevarul, oricat de crud ar fi acesta. Daca aveti curajul si taria necesara, cititi “Evadare din lagarul 14”, ca sa va dati seama unde s-ar fi putut ajunge si la noi daca niste tineri curajosi nu ar fi murit in decembrie 1989!

Cartea a fost tradusa si la noi si publicata de editura Corint si puteti sa o cumparati de la marile librarii online unde de cele mai multe ori o gasiti la preturi reduse.

Advertisements

One thought on “Blaine Harden – Evadare din lagarul 14 (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s