Becul ieri si azi

bec cu ledCu totii am invatat de pe la scoala sau de prin alte parti ca becul (numit acum bec cu incandescenta) a fost inventat de Thomas Alva Edison, genial inventator american. Dar pe langa bec Edison a mai inventat o multime de alte lucruri, in domeniul telegrafiei in care a lucrat ceva vreme in tinerete si desigur fonograful, primul aparat de inregistrat si redat sunetul. A mai lucrat si la telefon, pe care desi nu l-a inventat el, l-a perfectionat, adaugandu-i un amplificator de sunet si soneria electrica. Dar ne-ar trebui o carte intreaga ca sa cuprindem o parte doar din intreaga creatie a acestui om extraordinar.

Edison nu a fost numai inventator, ci si un genial om de afaceri, in sensul ca a stiut sa profite de ocaziile oferite si a utilizat cu succes inventiile sale in domeniul comercial, reusind sa si castige o mare avere. Dar ca orice om normal si genial in acelasi timp, Edison a avut si insuccese, dintre care cel privind generarea si transportul energiei electrice la consumatori este poate cel mai cunoscut. Sistemul conceput de Edison se baza pe producerea si transportul de curent continuu, dar pierderile in retea sunt importante si ar fi necesare foarte multe centrale mici, de cartier.

Chiar daca sistemul a si fost aplicat cu succes la nivel de orase, a pierdut batalia in fata sistemului bazat pe curent alternativ, mult mai fiabil, creat de un alt mare inventator, Nicola Tesla (nascut in Croatia de azi din tata preot ortodox de origine istroromana, a fost cetatean al Imperiului Austro-Ungar si apoi cetatean american). Sistemul lui Tesla s-a generalizat, deoarece a permis crearea de retele nationale de producere si transport a energiei electrice si este cel folosit astazi in lumea intreaga.

Si chiar daca becul ramane cea mai faimoasa inventia a lui Edison, se pare ca progresul tehnic si stiintific face ca si acesta sa fie inlocuit cu altceva, la fel cum a fost inlocuit si gramofonul. Dar de ce s-a ajuns la inlocuirea becului clasic? Ei bine din cauza randamentului foarte scazut. Filamentul becului atunci cand este strabatut de un curent electric ajunge la incandescenta si emite lumina si caldura. Lumina reprezenta 3% pe timpul lui Edison si s-a ajuns pana la 10% prin perfectionari ulterioare. Deci 10% lumina si 90% caldura, ceea ce inseamna o utilizare ineficienta a energiei pentru iluminat. Mai mult nu prea se mai poate perfectiona, ca acesta este principiul fizic.

O perfectionare a reprezentat-o becul economic, care emite lumina printr-o descarcare electrica in gaze. Randamentul fata de becul cu incandescenta a crescut de 4 – 5 ori, dar au aparut alte probleme legate de costuri, de impactul asupra mediului cauzat de materialele folosite si de durata reala de viata, care nu e nici pe departe atat de mare incat sa merite investitia.

Acum a aparut pe piata si inca este in curs de perfectionare asa numitul bec cu led, care tinde sa inlocuiasca in viitor sistemele clasice de iluminat, bazate pe becuri cu incandescenta sau cu descarcare in gaze. LED inseamna dioda care emite lumina (din engleza, light emitting diode) si se bazeaza pe principiul fizic care consta in proprietatea unui semiconductor de a emite lumina atunci cand este strabatut de curent electric (asta asa doar pe scurt, ca procesele sunt mult mai complicate).

Chiar daca led-urile au fost inventate de multa vreme, utilizarea lor ca surse puternice de lumina a fost posibila doar in ultimii ani, datorita progresului tehnic. Becurile cu led au devenit din ce in ce mai puternice si economice, ajungand ca 80% din energie sa se transforme in lumina si doar 20% in caldura. De aceea acest tip de bec este cel mai eficient. Chiar daca deocamdata costul unui astfel de bec este destul de ridicat, economia de electricitate este uriasa, iar cu timpul vor scadea si costurile de productie, odata cu inventarea de noi materiale potrivite acestor aplicatii.

Advertisements

One thought on “Becul ieri si azi

  1. Eficiente?Da! Dar cand vine vorba de costul lor nu prea ne place. Doua astfel de becuri costa 7 $ si durata de folosire nu e chiar asa de lunga. Uneori schimbam si 2 becuri intr-o luna, dar am si multe ( track lights) , 21 de becuri!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s