Vremuri fara lacate…

lacatCand eram micuta bunicii mei nu incuiau niciodata usa de la casa. Au locuit unde locuiesc si eu acum, intr-un mic orasel de provincie. In satele din jur, povesteau batranii, nici atat nu se incuiau usile. Daca se punea un lacat la poarta era doar pentru a sti eventualii vizitatori ca proprietarul nu-i acasa. Dar cum nu exista padure fara uscaturi, mai era cate unul, maxim doi hoti in fiecare sat. Acestia erau cunoscuti de toti si erau rusinea satului. Daca se mai intampla vreun furt, politistul stia unde sa mearga sa caute bunurile disparute. Si le gasea de cele mai multe ori imediat.

Daca bunicii erau plecati de acasa, usa de la bucataria de vara era tot descuiata. Venea o vecina care ramasese in “pana” de ulei, lua o canita cu impumut si o aducea a doua zi. Intreba bunica: “Dar cu imi vii acolo vecina?” “Ti-am adus inapoi uleiul pe care mi l-ai imprumutat ieri, cand nu erai acasa!” Alte vremuri, dar nu numai la noi. Si in Italia imi povesteau cei de acolo, tot asa era pe vremuri. Incearca acum sa nu incui usa… Poti sa pui si usi blindate, ca hotii tot vor incearca sa intre.

Si pentru ca tot vorbeam de Italia, romanul ajuns acolo va constatata ca exista foarte multe locuinte care au gratii la geamuri si balcoane. Cei care nu au inca isi monteaza, cei care au tipuri mai vechi le inlocuiesc cu altele noi. Un baiat care a lucrat acolo, dupa ce a montat o usa blindata la o doamna pensionara destul de “destupata la minte” a aflat urmatoarea povestioara adevarata. Cica doamna ar fi spus: “Dragii mei, eu stiu ca usa asta e doar asa, ca sa mai descurajeze hotii. Ca daca vor sa intre, intra ei si-n banca. La firma la care lucram era un seif destul de bun. Singura persoana care stia cifrul a suferit un accident si si-a pierdut memoria. Sefii au apelat la cineva specializat in deschiderea de seifuri, ca aveau nevoie de documentele din seif. A venit omul, a vazut modelul, a spus pretul serviciului si a garantat ca-l deschide in maxim un minut, fara sa-l strice. 47 de secunde pe ceas i-a luat, ca noi toti angajatii din birou cronometram. 47 de secunde… Asa ca usa mea, daca vor s-o deschida, tot o vor deschide, dar nu cred ca or sa se complice cu o biata pensionara.”

Si atunci ce-i de facut? Sa ne punem gratii si incuietori performante este indicat, dar se pare ca nu si suficient. O cautare pe internet dupa cuvintele alarma imobil ne poate fi de mare ajutor. Vom putea sa aflam multe lucruri interesante, despre cum sa ne protejam locuintele de vizitatorii nepoftiti. Vom putea sa gasim, daca vom cauta, sfaturi de la politie despre cum sa procedam ca sa nu “invitam” hotii la noi acasa, mai ales atunci cand dorim sa plecam linistiti intr-un concediu. Vom putea sa ne documentam despre noile tipuri de sisteme electronice de supraveghere, despre sistemele de alarma si despre modul cum putem chiar si de pe internet sa ne verificam locuinta, atunci cand suntem in alta parte.

Dar eu parca tot mai visez sa ne intoarcem cu cinstea si morala la vremurile alea in care bunicii plecau de acasa fara sa mai incuie usa…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s