Vremurile se schimba… repede

centrul vechiA fost o perioada in istoria omenirii, de fapt in cea mai mare parte a ei, cand lucrurile pareau sa stea in loc. Ceea ce invata bunicul se transmitea tatalui si apoi nepotului. Daca bunicul facea un anumit mestesug, acesta era apoi facut si de nepot. Daca bunicul avea un anumit port, la fel era peste ani si portul nepotului. Daca bunicul se casatorea dupa un anume ritual, la fel era si ritualul urmat de nepot la insuratoare. Nepotul daca mergea la un local sa celebreze ceva cu familia sau cu prietenii, stia ca la masa lui preferata era scrijelit umele bunicului.

Au fost insa si perioade de schimbari rapide, violente chiar, in care istoria se parea ca nu mai avea rabdare. Sa ne gandim doar la revolutia franceza de la 1789, sau la marea revolutie bolsevica din octombrie 1917, cand istoria “a cotit-o” brusc pe alte cai. Exemple s-ar mai putea gasi daca am face un exercitiu de imaginatie. Am impresia, si nu cred ca este doar impresia mea, ca o perioada din asta traim si acum. Deosebirea este ca, daca dupa schimbarile din trecut urmau perioade “line”, fara alte schimbari de-a lungul catorva generatii, acum schimbarile sunt atat de multe si de dese incat un om intr-o viata poate trai multe evenimente de cotitura.

Un fapt discutat la o emisiune de televiziune mi-a inspirat aceste reflectii. Cica acum cativa ani, baietasii de bani gata din Bucuresti, se intalneau la cafenelele din Dorobanti, ca sa “arda gazul” (a se citi “banii parintilor”) si sa agate fete (a se citi cum vreti dumneavoastra). Dar nu cafeaua era felul principal, ci modul in care veneau si parcau bolizii de lux, cumparati de tata dupa vreun “tun” in afaceri dubioase. Dupa o perioada a venit criza economica si “intrarea in scena” s-a modificat. Bolizii de lux, nemaiavand benzina la discretie, ramaneau parcati in fata teraselor, iar baietii doar se jucau cu telecomanda: la trecerea unei posibile “prazi”, posesorul celor multi cai putere, actiona doar inchiderea si deschiderea usilor, ca sa se auda “piu-piu” si sa vada domnisoara a cui e masina.

Si aceasta etapa a trecut. Lumea a evoluat si interesul clientilor, precum si al turistilor straini, s-a mutat in centrul vechi. O lovitura grea pentru cheltuitorii de bani ai parintilor, pentru ca acolo nu ai unde sa parchezi masina, deci acolo nu ai cum sa arati ce masina ai. Acolo mergi ca sa bei o cafea buna sau sa discuti cu prietenii la o bere intr-o atmosfera selecta. Localuri in Bucuresti sunt cu sutele. E si nomal intr-un oras atat de mare. Ai de unde alege pentru toate gusturile, toate poftele si toate buzunarele. Exista localuri care au nota lor distincta, farmecul lor aparte. Exista localuri care au ceva doar al lor, ceva care nu se mai gaseste in alta parte.

Dupa o perioada de egalizare a gusturilor, efect al industrializarii si al globalizarii, acum consumatorii au redescoperit gustul mancarurilor traditionale. Si nu ma refer doar la traditiile romanesti, ci si la cele internationale. Romanii au descoperit si savoarea altor bucutarii din lume, au descoperit si alte traditii, ritualuri, moduri de a socializa. Au redescoperit placerea de a iesi la un local bun…

sursa foto: stiri.com.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s