Dar ce-o fi cu lumina?!…

candelabru_1Una dintre marile probleme ale stiintei a fost pentru cateva sute de ani cea legata de natura luminii. Marele savant englez Isaac Newton a fost primul care a emis ipoteze naturii corpusculare a luminii, adica lumina este compusa din mici “bilute”. Olandezul Christiaan Huygens, un alt mare om de stiinta al vremii a venit cu ipoteza ca lumina este o unda. Asta era inainte de anul 1700. Ce fel de unda a raspuns aproape doua secole mai tarziu scotianul James Clerk Maxwell care a demonstrat ca lumina este o unda electromagnetica.

Si cand ipoteza naturii ondulatorii a luminii parea ca a castigat definitiv lupta de idei, a aparut si evreul german si ulterior american, Albert Einstein, care a explicat ciudatele legi ale efectului fotoelectric cu ipoteza ca totusi lumina este formata din fotoni, adica niste mici “bilute”, asa cum spusese si Newton. Pentru asta a si primit Einstein Premiul Nobel pentru fizica, pentru ca teoria relativitatii a lui era prea de neinteles la vremea respectiva, in timp ce legile efectului fotoelectric au avut aplicabilitate imediata. Si uite asa a ajuns ca acum sa se considere ca lumina are un caracter dual, adica este si unda si corpuscul in acelasi timp, numai ca in unele experimente se pune in evidenta caracterul de unda al luminii, in altele caracterul corpuscular iar in altele ambele ipoteze sunt utile pentru a explica rezultatele obtinute.

Acum nu vreau sa va fac o expunere mai detaliata despre acest episod din stiinta, ci vreau sa intram in domeniul mai palpabil, dar la fel de fasciant al aplicatiilor luminii. Sa luam si un exemplu cum ar fi aceste corpuri de iluminat, de la Atas Lighting, o firma cu 20 de ani experienta in domeniul iluminatului interior si exterior. Putem vedea efectele care se pot obtine utilizand infinitatea de jocuri de lumini si ajungem si noi intr-o dilema asemanatoare cu cea a oamenilor de stiinta de-a lungul secolelor: ce o fi totusi cu lumina asta? Este arta, ramura a arhitecturii aplicate, poezie? Cred ca este cate putin sau cate mai mult din toate acestea la un loc. Sa exemplific prin poza de mai jos in care puteti vedea un candelabrul cu becuri de halogen ce are o forma sculpturala. Este inspirat din formele spiralate ale naturii, fie ele la scara microscopica (scoici) fie la scara cosmica (galaxii).

candelabru

E de ajuns sa vedem ceea ce s-a putut realiza in douazeci de ani de activitate ca sa ne dam seama de experienta si nivelul de profesionalism la care au ajuns cei de acolo.

Pentru ca nu este usor sa “imblanzesti” lumina si sa creezi un ambient util si placut, fie ca e vorba de spatii interioare sau de spatii exterioare. Nu este vorba doar de a pune niste becuri acolo, ci este nevoie in fapt de multa inginerie, imaginatie, arhitectura, simt estetic, dragoste pentru frumos…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s