Unde putem cauta de munca

joburiOficiul fortelor de munca era pe timpuri singurul loc unde se mai puteau gasi locuri de munca, desi marea majoritatea a oamenilor nu cautau asa ceva pentru ca li se repartiza automat unul, fie la terminarea scolii (profesionala, liceu, facultate), fie in momentul in care se mai faceau unele restructurari si oamenii erau transferati in alte unitati. Acum gasirea unui loc de munca este o treaba foarte serioasa pe care fiecare trebuie sa invete sa o faca astfel incat sa isi poata gasi unul. Dar si nivelul de trai este altul, asteptarile sunt altele si ambitiile fiecaruia de a se realiza sunt diferite in comparatie cu vremurile trecute. Pana si termenul s-a schimbat, limba romana imbogatindu-se cu neologisme uneori inutile, dar de cele mai multe ori necesare pentru a exprima cat mai fidel cu putinta noile intelesuri si sensuri. Astfel acum nu se mai cauta locuri de munca ci “joburi“,  nu se mai organizeaza campanii de prezentare a locurilor de munca ci “targuri de joburi”.

Internetul s-a dezvoltat rapid in ultimele decenii si tinde sa acapareze si biblioteca de informatii despre cererea si oferta in domeniul locurilor de munca, sau a joburilor, ca sa fim mai moderni in exprimare. Exista multe site-uri care publica anunturile companiilor care doresc sa recruteze specialisti in diverse domenii. Unele dintre acestea au acoperire globala, pentru ca acum cine doreste sa isi caute de munca poate sa o faca tintind slujbe bune din lumea intreaga. Granitele dintre tari nu mai reprezinta impedimente si salariile atractive sau alte beneficii fac ca oamenii sa le treaca fara nici un fel de retineri. Desigur, candidatul trebuie sa cunoasca cel putin o limba straina, dar nici asta acum nu mai reprezinta o problema, pentru ca cine vrea sa invete, invata pe tot parcursul vietii.

Pe unele piete internetul este deja principalul agregator in domeniul pietii muncii: companiile, organizatiile si institutiile statului se intalnesc cu cei care isi cauta un job aici, in acest infinit mediu virtual. Exista chiar un site (aptjob.ro) care daca te inscrii in luna mai si iti depui CV-ul poti sa castigi chiar si o tableta, iar informatii suplimentare despre concurs puteti afla direct de acolo sau de pe pagina de Facebook a lor.

Sintagma ca “cine nu este pe internet nu exista”, dincolo de a fi doar o figura de stil, este o realitate in domeniul economic cel putin, dar si in alte domenii in care comunicarea cu ceilalti face diferenta dintre succes si faliment. Informatii utile despre tendintele in domeniul locurilor de munca gasim desigur si in presa scrisa, care acum s-a mutat si ea tot pe internet…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s