Tigai ceramice sau tigai din teflon?

tigaie ceramicaIn decursul istoriei oamenii au folosit pentru viata de zi cu zi, pentru constructii, pentru mobilarea casei, pentru treburile gospodaresti si desigur pentru arme, in primul rand acele materiale pe care le aveau la indemana. Si ce era mai la indemana decat piatra, lemnul, produsele animaliere (oasele, pielea, blana etc.)? Locuind pe pamant este normal ca cel mai la indemana era totusi… pamantul. Acesta a fost folosit ca atare pentru a construi de exemplu case sau valuri de pamant, pentru apararea asezarilor de eventualele atacuri ale dusmanilor.

Dar mai tarziu s-a descoperit ca un anumit fel de pamant si anume argila, poate fi prelucrat si modelat in forma dorita si capata proprietati speciale prin uscare la soare si prin ardere. Ceramica a fost una din marile inventii ale omenirii, care a permis pastrarea surplusului de hrana produsa in perioadele favorabile. Dupa mii de ani si o perioada de relativa uitare, oamenii redescopera proprietatile desebite ale ceramicii, numai ca acum stiinta a permis inventarea de noi materiale ceramice, cu o deosebita rezistenta mecanica si termica. Exista acum motoare cu interior ceramic, cuptoare pentru diverse aplicatii tehnice cu straturi ceramice, materiale electrotehnice cu izolatoare ceramice si mai recent… tigai ceramice.

Tigaile metalice (din otel sau aluminiu) acoperite cu teflon au fost o buna perioada de vreme cele mai cautate in domeniul tigailor acoperite cu material antiaderent. Teflonul a poposit in bucatarie coborand direct din… era spatiala, pentru ca inainte de a-si gasi aplicatii pe taramul casnic, a fost folosit pentru acoperirea unor componente ale rachetelor, dar si la motoare, la tevi supuse coroziunii sau la alte piese in scopul reducerii frictiunii.

Discutiile sunt in continuare deschise intre adeptii teflonului si a celor care-l combat. In orice caz, teflonul dincolo de proprietatile lui este un material sintetic cu efecte asupra sanatatii care inca nu au fost pe deplin elucidate. Materialele ceramice insa si-au dovedit viabilitatea in decursul istoriei, fiind absolut inofensive pentru sanatate si de aceea, utilizarea lor in domeniul fabricarii vaselor de gatit este in continuu avant. Vasele de gatit metalice acoperite cu strat antiaderent ceramic se gasesc acum in rafturile magazinelor si sunt cautate pentru proprietatile lor deosebite, dar si pentru estetica lor foarte placuta, deoarece exista in diferite nuante si culori si au astfel un aspect mai prietenos, mai cald, in compartatie cu “mohoratul” teflon.

Voi ce parere aveti? Ce folositi mai des, tigai ceramice, de teflon sau poate de fonta?!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s