Samponul cel de toate zilele

samponUna din grijile romanilor in timpul regimului comunist era gasirea de produse cosmetice si de igiena personala. Au fost perioade cand nu se gaseau nici sapun, nici pasta de dinti si nici sampon. Iar cand se aduceau la unele magazine, se afla repede din vorba-n-vorba sau dupa cozile care se formau instantaneu. Macar de grija aceasta am scapat dupa 1990.

Samponul este de multa vreme unul dintre produsele care este cel mai des folosit. Este atat de banal incat uneori nici macar nu constientizam importanta lui. Pur si simplu ne spalam pe cap cu sampon atunci cand facem baie sau dus. Cand descoperim cate unul nou prima data ne gandim la ceva de genul “vai ce frumos miroase”, sau “uite ce sticla mare de sampon la un pret excelent”.

Pun pariu fara nici un risc ca marea majoritate a femeilor sau barbatilor nici macar nu citesc detaliat eticheta ca sa vada ce contine. Pentru ca la urma urmei ce mai conteaza ce-i scris acolo cu litere microscopice. Face spuma, miroase frumos, in concluzie spala bine? E destul de mult intr-un recipient? Atunci este in regula, e un sampon bun pentru rutina (aproape) zilnica. Doar persoanele care au vreo alergie isi mai pun problema continutului atunci cand cumpara produse cosmetice.

Si totusi exista produse si produse. Unele sunt la preturi accesibile si au calitatea pe masura pretului. Altele sunt asa zis “profesionale” si au de asemenea calitatea pe masura pretului. Am studiat sa aflu care sunt totusi diferentele, pentru ca de multe ori si produsele mai ieftine contin cam aceleasi ingrediente. Ei bine, o prima constatare ar fi ca la produsele de foarte buna calitate concentratia substantelor este mai mare si de aceea va trebui utilizat doar putin sampon. Producatorul ne lasa noua libertatea sa adaugam apa, nu o pune el. Un astfel de sampon, chiar in sticla mai mica, va tine mai mult. O a doua constatare se refera la ingredientele “de top” care sunt cele ce fac diferenta intre efectele date de un produs sau de un altul. Unele uleiuri sau extracte sunt intr-adevar mai scumpe, mai ales daca sunt naturale si atunci e normal ca si produsul care le contine sa fie mai scump.

Si ca sa fiu mai concreta, ma gandesc la sampoanene din gama Wella SP despre care am aflat de pe unele dintre blogurile pe care le urmaresc si care scriu despre acest tip de subiecte – beauty – (asta ca sa nu credeti ca ma intereseaza doar subiectele culinare 😉 ). Sunt produse din categoria “profesionale”, dar nu sunt singurele. Marea majoritate a producatorilor renumiti de altfel au game de produse care se adreseaza publicului larg si alte game de produse pentru cei pretentiosi sau pentru cei care lucreaza in domeniu si care doresc sa isi convinga clientii prin rezultate pe masura asteptarilor. Pentru ca ce ar fi sa mergi la un salon de infrumusetare si sa primesti un tratament cu produse de calitate indoielnica? Nu te-ai simti prea bine, dar nici n-ai mai calca pe acolo. Asta intr-un caz “fericit”, pentru ca in altul mai rau te-ai putea trezi si cu ceva bube sau eczeme. Dar despre sampoane Wella SP sau despre orice alt fel de sampoane se pot gasi multe informatii pe internet, doar sa le cautati…

Voi ce fel de sampon folositi? Unul obisnuit sau unul “de marca”, profesional?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s