Jocurile on-line, tentatii de zi cu zi

jocuriVrem sau nu vrem, copiii sunt foarte tentati de jocurile pe calculator. Chiar daca vom incerca sa-i tinem cat mai departe de computer, chiar daca le vom urmari toate “miscarile” este cu certitudine imposibil sa-i oprim sa se joace. Nu este o problema faptul ca se joaca, ci problemele pot sa apara atunci cand aceasta joaca le afecteaza invatatura, atunci cand “uita” ca mai au si teme de facut sau cand joaca jocuri nepotrivite varstei si nivelului lor de dezvoltare.

Foarte multe dintre jocurile actuale fac apel la grafica avansata, miscarile fiind adevarate “filme de actiune”, cu nenumarate efecte vizuale sau sonore. Pentru toate acestea computerul consuma foarte multe resurse interne, atat din spatiul disponibil de stocare de pe hard-disk, cat si din memoria cache sau din capacitatea de calcul a procesorului. Daca avem computere de ultima generatie, cu configuratii hardware pe masura, aceste probleme sunt rezolvate. Dar in cazul unui computer ceva mai vechi, jocurile s-ar putea sa nu functioneze la parametrii doriti si de aici apare presiunea din partea odraslelor pentru a cumpara unul nou. Dar nu putem cumpara in fiecare an computer nou, chiar daca ne-am dori.

O solutie la indemana tuturor este sa-i invatam pe cei mici sa se joace jocuri simple, aproape inocente, dar destul de dragute, care se gasesc in mediul on-line. Acestea sunt gratuite, nu trebuie sa le instalam in propriul computer si prin urmare nu ne diminueaza din spatiul de stocare si nu in ultimul rand, dar poate cel mai important, sunt cu sutele… Cum se stie ca cei mici, dar si cei mari deopotriva, se plictisesc repede de un joc, putem sa “le schimbam ca pe camasi” ori de cate ori dorim.

Ce jocuri ar fi potrivite totusi pentru copii? Nu am pretentia ca le stiu pe toate, sunt psihologi sau psihopedagogi care va pot sfatui in aceasta privinta, dar cred ca toti parintii pot fi de acord ca acele jocuri potrivite varstei copilului sunt si cele care pot sa contribuie la dezvoltarea acestuia. Exista jocuri pentru baieti, jocuri pentru fetite, jocuri pentru adolescenti/adolescente, jocuri cu lupte, jocuri cu masinarii, jocuri de constructii, jocuri “de-a vanzatorul si clientul” si cate si mai cate va puteti imagina. De la copiii prescolari si pana la copiii de peste 99 de ani, toti pot gasi jocuri amuzante in mediul on-line. Si ca sa va spun un secret, desi eu nu ma joc nici cateva minute pe an, am intrat totusi de curiozitate sa vad despre ce-i vorba si am fost atat de amuzata, ca m-a pufnit rasul pur si simplu, cand am descoperit de cata imaginatie dau dovada uneori creatorii acestor jocuri.

Nu ne dorim ca atunci cand va fi mare copilul nostru sa fie expert in cine stie ce jocuri, ci ne dorim ca el sa invete cat mai bine si informatica, printre altele. La varsta copilariei insa, jocurile pot sa-i deschida acestuia apetitul pentru studiul de mai tarziu in ale calculatoarelor. Dar sa nu ne iluzionam, pentru ca nu toti copiii care se joaca astazi vor fi informaticienii de maine, ci doar o mica parte din ei. Sau poate dintre acei care se joaca mai putin, dar invata mai mult… Asa ca supravegheati-le totusi joaca pe calculator! Excesele dauneaza!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s