Cum functioneaza un aparat de facut aerosoli

aparat aerosoliExista multe modalitati de a administra un medicament. Motivul pentru care este aleasa una sau alta dintre variante tine la urma urmei de medicina, dar si de bun simt. Pentru bubite pe piele se da bineintees pe piele cu o crema care contine substanta activa. Aici e simplu. Mai dificil de ales este in cazul organelor interne si aici medicul hotaraste prin ce modalitate de administrare medicamentul ajunge mai bine in locul in care trebuie sa ajunga. Pentru probleme ale cailor respiratorii o modalitate eficienta de administrare o reprezinta aerosolii. Puteti vedea mai multe poze sau puteti citi despre aerosoli aici. O sa va dau si eu totusi cateva detalii, ca sa intelegem impreuna despre ce este vorba.

Deci, ce sunt aerosolii? Sunt sisteme disperse in care o substanta solida sau lichida este “imprastiata” intr-un gaz (aerul cel mai adesea). Ceata de exemplu este un aerosol. Aerul din orice incapere si cel de afara de asemenea, contine apa. In mod normal apa este sub forma de vapori, adica de gaz imprastiat in gaz. Vorbim in acest caz de o solutie gazoasa. Aceasta nu este un aerosol. In cazul cetii insa, apa este sub forma de picaturi foarte mici, imprastiate in aer. Ceata este prin urmare un aerosol. Un alt exemplu este fumul, care reprezinta o dispersie de foarte mici particule solide in aer. Este un aerosol. La fel ca si praful dispersat in aer, care este atat de neplacut pentru toti, nu numai pentru cei suferinzi.

De ce ar fi foarte eficienta administrarea unui medicament sub forma de aerosoli? Pentru ca medicamentul, sub forma de picaturi foarte fine pulverizate in aer, ajunge foarte usor in caile respiratorii si actioneaza foarte repede. Este o metoda moderna, practica, eficienta, accesibila oricui, mai ales ca acum exista de cumparat aparate care produc aerosoli (mai simplu, aparate de aerosoli).

Dar cum functioneaza un aparat de facut aerosoli?

In principiu este nevoie de un curent de aer pe care un ventilator il trimite printr-un tub catre un vas in care se gaseste medicamentul lichid. Medicamnetul il cumparam de la farmacie si este, cel mai adesea, in fiole a caror continut il diluam de obicei cu ser fiziologic, dar poate fi si in fiole care nu mai necesita diluare. Uneori se pot combina mai multe tipuri de substante, deci practic doua sau mai multe medicamente.

Ajungand in vasul cu medicametul lichid, curentul de aer produce aerosolii, adica o ceata pe care noi o inspiram, pe nas sau pe gura. Asta explicat asa simplu, deoarece ca sa se formeze acele mici picaturi de ceata, aerul nu este un simplu curent de aer, ci contine si unde sonore, sau ultrasonore (vibratii) care, combinate cu suprafata lichidului (medicamentul) si cu curentul de aer, genereaza picaturile. De aceea aparatul nostru de aerosoli scoate un sunet specific, de genul unui brbrbrbrbr sau rrrrrrrr si nu doar un fasiit continuu, ca un simplu ventilator.

Va trebui insa sa cititi instructiunile de utilizare, sa montati corect partile componente si apoi sa incepeti sa-l utilizati, dupa sfatul medicului desigur. Exista si filmulete de prezentare, dar va asigur ca nu este nimic greu, sau complicat. Eu am de zece ani un astfel de aparat si inca functioneaza. Baietelului meu ii place la nebunie sa ia medicamentele pe aceasta cale, mai ales ca se simte ca un cosmonaut cu acea masca de administrare pe fata…

Voi folositi aparat de facut aerosoli? Il considerati util?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s