La joaca in bucatarie

joaca in bucatarieCati ani sa fie de cand “au explodat” si pe la noi emisiunile de televiziune despre gatit? Sau cum le mai spun carcotasii, emisiunile despre bucatari? Carui fapt se datoreaza oare succesul acestora, astfel incat mereu apar noi si noi emisiuni in noi si noi formate? Desigur ca psihologii si sociologii ar putea incerca sa ne ofere niste raspunsuri, care tin la urma urmei de esenta fiintei umane.

Intr-o carte a carei recenzie am facut-o cu ceva vreme in urma era vorba despre “memetica”, o noua stiinta care studiaza mentalul colectiv si modalitatile de comunicare la nivel social. Era discutata acolo triada “pericol – hrana – sex” ca trasatura definitorie a modului nostru de a fi, triada care vine din vremuri preistorice. Prin urmare toate informatiile care se refera la aceste trei elemente tind sa fie receptionate, analizate si utilizate prioritar de creierul oricarei persoane.

Iata de ce tot ceea ce tine de alimentatie ne poate starni interesul. Eu cred totusi ca este un lucru imbucurator faptul ca romanii au inceput sa mai si gateasca, dupa ce ani de zile dupa revolutie s-au multumit sa consume toate porcariile pe care comerciantii abili, stimulati si de apetenta noastra, au incercat sa ne faca sa le cumparam si implicit sa le mancam. Pentru ca imi place sa cred ca multi chiar gatesc, stimulati de emisiunile de televiziune si nu doar le privesc.

Ca mamica de copil ma gandesc ca si educatia micutilor ii poate determina sa consume mai mult din ce se gateste acum si din ce vor gati ei prin bucatarie si mai putin din categoria “mancaruri rapide”. Cu beneficiile de rigoare pentru sanatate desigur. Iar cum cei mici sunt si mari pasionati de jocuri pe calculator, ce ar fi sa le propunem sa incerce si jocuri cu bucatari? Pentru ca tot sunt la moda emisiunile TV, au aparut desigur si jocuri pe aceeasi tema. Gasiti cateva si pe portalul “Gokids.ro”, care mie imi place foarte mult. Pentru ca vrem sau nu vrem, copilasii nostri tot se vor juca pe calculator…

Eu consider ca noi trebuie sa fim cei ce le vom canaliza atentia si energia in directia dorita. O joaca in bucatarie, cu putin aluat si faina de exemplu, atunci cand mama pregateste ceva, o “participare” la prepararea cremei pentru prajituri sau tort, cu “recompensa” aferenta reprezentata de “curatarea” cu lingurita a resturilor de crema de pe peretii oalei sau simpla asezare a veselei si tacamurilor pe masa, pot fi de natura sa ii atraga pe cei mici si sa ii faca sa participe la treburile casei. Mai apoi joaca in fata computerului, dar nu cautand jocuri violente, cu batai si impuscaturi, ci jocuri educative, inclusiv cele despre gatit, poate ii vor determina nu sa se faca bucatari profesionisti atunci cand vor fi mari, ci sa fie oameni responsabili si iubitori, buni familisti, indiferent de profesia pe care o vor urma.

Voi ce parere aveti despre joaca in bucatarie? Sau mai bine spus despre educarea copiilor in directia asta, a gatitului sanatos acasa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s