Mica lectie despre obligatiuni

Ce sunt obligatiunile? Exista mai multe modalitati de a investi banii si una dintre acestea o reprezinta obligatiunile. Fie ca optam pentru a cumpara singuri obligatiunile de la un fond de investitii, fie ca alegem sa ne plasam banii la un fond care la randul sau investeste in obligatiuni, modalitatea prin care se realizeaza castigul este aceeasi.

Obligatiunile sunt titluri de valoare cu dobanda fixa, dar si cu durata de timp determinata, sau mai pe inteles sunt niste imprumuturi cu dobanda fixa, pe care noi, cei care dam banii le acordam celui care emite obligatiunile.mica lectie despre obligatiuni

Cu alte cuvinte noi imprumutam cu bani pe cineva iar dovada ca l-am imprumutat este obligatiunea. Sau noi doar plasam banii la un fond de investitii sau la multe altele care exista si fondul respectiv investeste in obligatiuni.

Cine emite obligatiunile? Exista multe entitati juridice care pot sa emita obligatiuni. De exemplu statul, care poate emite atat obligatiuni cat si titluri de stat. Exista mari corporatii, firme mari sau chiar municipalitati (primarii) care pot sa emita obligatiuni, pentru ca au nevoie urgenta de bani pentru ceva, ca sa termine o lucrare mare, un proiect, sa cumpere de urgenta ce au nevoie etc.

Atunci entitatea respectiva se imprumuta de la cei care au bani, adica direct de la oameni sau de la oameni prin fondurile de investitii. Entitatea respectiva se obliga ca la termen (adica peste un an sau peste doi sau trei etc.) sa dea inapoi banii pe obligatiune plus o dobanda fixa.

De exemplu, municipalitatea din XYZ vrea sa termine o linie de metrou si emite obligatiuni pe doi ani. Eu cumpar o obligatiune cu 100 de lei, iar peste doi ani o sa iau pe ea 110 lei. Asta inseamna 5 lei pe an in plus, deci o dobanda fixa de 5% pe an. Poate consider ca e bine, pentru ca o banca mi-ar fi dat doar 2% dobanda si atunci am investit banii cu un castig mai mare.

Exista si riscuri oare la cumpararea de obligatiuni? Desigur, pentru ca nici o investitie nu este lipsita de riscuri. De exemplu exista riscul de dobanda. Eu sunt sigur ca primesc dobanda fixa, dar poate ca intre timp inflatia a crescut, au crescut si dobanzile pe piata bancara si implicit cele pentru depozite si atunci eu pot sa primesc mai putin decat as fi primit de la o banca.

Un alt risc este cel al emitentului, in sensul ca daca acesta da faliment, nu o sa imi mai pot recupera banii. De exemplu o companie care promite multe la inceput, dar nu este capabila sa faca profit, ajunge si la faliment si nu va putea sa imi dea mie banii inapoi pe obligatiune. De dobanda nici nu mai pomenim…

Un fond de investitii puternic are mai multe instrumente la dispozitie. De exemplu va investi banii atat in obligatiuni cu risc mai mic, in titluri garantate de stat, dar si in actiuni mai volatile dar cu castig mai mare, astfel incat la sfarsitul anului, chiar daca pietele au fost “miscatoare”, per total va inregistra un castig din care sa imi iau si eu partea si sa le ramana si lor un profit, caci pentru asta muncesc cei de acolo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s