Ce inseamna floriografie?

Ati auzit de acest cuvant, floriografie? Chiar si cei ce nu au auzit isi pot inchipui ce inseamna. Florio- vine desigur de la flori, iar –grafie de la graphos, adica a scrie, a desena. Cu alte cuvinte floriografie ar insemna scrierea cu ajutorul florilor. Asta asa, la prima vedere.

Daca stam mai mult sa analizam semnificatia profunda a cuvintelor, -graphos mai inseamna si a semnaliza, a transmite ceva ascuns… Cu alte cuvinte a transmite ceva criptat cu ajutorul florilor. Putem sa-i spunem atunci floriografiei, mai complet si mai frumos limbajul florilor.floriografie

Inca din antichitate au fost stabilite diferite semnificatii pentru flori, dar o dezvoltare deosebita a fost semnalizata in perioada de glorie a Imperiului Otoman. Mai ales la curtea sultanilor de la Istanbul (vechiul Constantinopol) si la curtile inaltilor dregatori, se foloseau diverse aranjamente florale in gradinile palatelor, tocmai pentru a semnaliza pozitia pe scara ierarhica a proprietarilor. Lalelele ajunsera la o mare pretuire si aprecire printre inaltii dregatori ai Semilunei.

Inspirati de Imperiul Otoman, englezii au preluat ideea si mai cu seama in Epoca Victoriana (1837-1901) au dezvoltat limbajul florilor. Dar sa nu credeti ca doar indragostitii isi trimiteau mesaje „cifrate”. Tot mesaje cifrate astfel trimiteau si spionii… Iar poetii au dezvoltat simbolistica florala prin poeme si chiar volume intregi dedicate florilor.

De la Curtea Britanica s-au inspirat si alte curti regale europene. Si in cele doua Americi a fost „exportat” limbajul florilor. Acestea au ajuns sa fie utilizate din ce in ce mai mult in gradinile publice, dar in acest caz se poate vorbi despre decor, nu despre mesaje cifrate.

Nu numai poezia a folosit simbolistica florala, ci si alte arte, mai ales cele vizuale. Pictorii au asociat florile nu doar cu sentimentele pe care doreau sa le transmita, ci si cu simboluri legate de semnificatia scenelor pictate.

In Extremul Orient, Hanakotoba este o arta japoneza multiseculara care este legata tot de limbajul florilor. Exista un adevarat „alfabet” floral si intregi manuale de codificare. O varianta mai „domestica” folosita mai mult la nivel de aranjamente florale, se numeste Ikebana.

Chiar daca nu vom ajunge spioni care sa „comunice” prin intermediul florilor, parca tot este frumos sa oferi un buchet de flori daca esti barbat, sau sa primesti unul in cazul in care esti femeie…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s