A economisi nu inseamna a te zgarci

A economisi nu inseamna a te zgarci

O englezoaica, pe numele ei…, dar mai bine nu-i dau numele ca sa nu-i fac reclama gratuita, a hotarat cu mai multi ani in urma sa reduca cheltuielile inutile din gospodarie, ca sa vada cati bani poate sa economiseasca intr-un an.

Asta nu ar fi fost nimic daca nu ar fi scris totul, ca sa poata sa tina o contabilitate riguroasa. Si inca nu ar fi fost mare lucru daca nu s-ar fi hotarat mai apoi sa lanseze si un blog, unde sa scrie totul. De la ce mananca zilnic si cati bani cheltuieste cu mancarea, cu benzina pentru transportul copiilor la scoala, cu facturile si asa mai departe.economisire

Acum blogul are un mare succes si este foarte urmarit de alte persoane care vor sa invete cum se poate trai bine, dar cu exact banii care sunt necesari. Restul e bine sa fie pusi deoparte.

Sotul ei a fost total de acord cu noile norme hotarate pentru casa si a actionat si el in consecinta. Nu mai stiu toate amanuntele de cand am citit articolul, nu stiu preturile din Marea Britanie si nici costul vietii, dar stiu suma economisita, 26.000 de lire sterline intr-un an. Astia erau banii care se cheltuie in plus intr-o gospodarie obisnuita din Tara Albionului.

Ce a fost interesant este ca doamna respectiva nu a taiat cheltuielile justificate si nici nu a trait ca o cenusareasa pentru a mai economisi. Pur si simplu a trait foarte chibzuit impreuna cu familia ei. Iar suma economisita au folosit-o ca sa achite o parte din ipoteca propriei case, alegandu-se astfel pentru anul urmator si cu rate mai mici. In acest ritm a descoperit ca isi poate plati integral casa intr-un numar mic de ani. Totul doar reducand acele cheltuieli care nu se justifica.

Pe blogurile pe care scriu incerc sa promovez un stil de viata bazat economisire. Nu trebuie sa devenim niste „zgarie branza” ca sa traim bine. Sa luam de exemplu doar gatitul acasa. Gatind in casa si renuntand la mancarea cumparata de-a gata se pot face economii serioase. Iar mancarea va fi mereu proaspata  si gustoasa. In plus si copiii pot fi cooptati la treburile casnice, pentru ca vad si ei de unde vine mancarea si cum se prepara.

Economii serioase se pot face renuntand pe cat posibil la dulciurile cumparate. Eu cumpar ciocolata de exemplu si multe alte ingredinte, dar prajiturile le fac acasa. Ma costa mult mai putin de jumatate fata de pretul de la cofetarie si avem mereu desert la masa.

Multi vor spune ca timpul nu le permite sa gateasca acasa. De acord, dar oare folosesti corect timpul? Eu ti-as propune ca in loc sa gasesti motive de a nu gati acasa mai bine sa incerci sa fii mai eficient atunci cand iti folosesti si asa putinul timp liber pe care il ai la dispozitie.

La fel cum multi dintre voi poate ca vor spune ca a economis inseamna a te zgarci. Ceea ce nu este deloc adevarat. Poti avea in continuare un nivel de viata ridicat cheltuind insa inteligent si mai ales folosindu-ti timpul liber cu eficienta.

Tu cum te organizezi? Iti planifici un buget de cheltuieli? Faci economii sau lasi totul la voia intamplarii?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s